Despre Noi - Strain in Romania
108
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-108,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Jesuit Refugee Service (JRS) ROMANIA

 

De peste 17 ani, misiunea noastra este de a insoti refugiatii, de a le oferi servicii si de a pleda pentru cauza lor.

 

Oferim servicii holistice (asistenta sociala si legala, educatie, activitati culturale si educationale, sprijin financiar si cazare, advocacy si lobby, cercetare, studii si monitorizare, instruire si seminarii, campanii de constientizare si informare) prin tipuri variate de proiecte pe care le desfasuram (11 proiecte in 2013) in parteneriat cu organizatii europene sau nationale.

 

Asistam toate categoriile de refugiati si migranti (persoane cu o forma de protectie, persoane relocate in Romania, solicitanti de azil, persoane aflate in detentie, refugiati marginalizati, tolerati, migranti veniti pentru munca sau studii si altii) fiind prezenti in toate centrele deschise din tara, precum si in centrele de detentie (8 centre in total). JRS Romania detine in Bucuresti un adapost de noapte (Pedro Arrupe).

 

Peste 2.000 de refugiati au fost asistati in domenii precum: marginalizarea asociala si economica, detentia, integrarea si conditiile de receptie.

 

Aproximativ 20 specialisti lucreaza permanent in vederea indeplinirii misiunii noastre, fiind sustinuti de foarte multi voluntari entuziasti de toate varstele si din toate domeniile.

 

In calitatea sa de asociatie cu caracter umanitar, neguvernamentala, independenta, non-profit, apolitical si democratica, Asociatia JRS Romania are drept scop sustinerea si promovare drepturile fundamentale ale omului, in special ale refugiatilor si migratilor. Misiunea noastra este sa insotim, sa servim si sa aparam drepturile refugiatilor, ale solicitantilor de azil si ale migrantilor, pledand pentru cauza lor in fata autoritatilor si a societatii civile din momentul sosirii lor in Romania. Aceasta misiune include toate persoanele fortate sa isi paraseasca tara de origine din cauza incalcarii drepturilor omului, cat si persoanele venite in Romania pentru munca, studii, activitati economice etc.

 

Dorinta noastra este de a oferi servicii profesionale si eficiente celor dezradacinati, in special celor mai vulnerabili – ale caror nevoi sunt cele mai urgente sau celor care pur si simplu sunt uitati, in special refugiatii neajutorati, migrantii fortati si cei aflati in custodie publica. JRS Romania acorda o atentie sporita acelor categorii de persoane care se afla in situatii dificile, cautand sa-i ajute pe cei ce vor sa inceapa o viata noua in Romania.

 

In acest context, JRS Romania cauta sa ridice standardele serviciilor, acordand la nivel strategic o importanta deosebita cautarii si aplicarii de solutii durabile precum relocarea, integrarea/adaptarea refugiatilor sau repatrierea voluntara. In vederea realizarii scopului pentru care s-a infiintat, Asociatia JRS Romania isi propune : – Sa initieze si sa implementeze activitati de asistenta si consiliere sociala, juridica, psihologica, medicala, pastorala si spirituala si orice alte activitati in beneficiul refugiatilor si migrantilor.

 

  •  Sa contribuie la integrarea lor cat mai rapida in societate prin diverse mijloace (sprijin material, programe educationale, sustinere psihologica, etc.).
  •  Sa participe la operatiunile de repatriere, relocare si transfer, atunci cand este necesar, si la reintegrarea persoanelor repatriate in societate.
  •  Sa initieze si sa dezvolte grupuri culturale, si sa creeze si sa pastreze legaturile dintre refugiatii de origini diferite si sa-i ajute pe acestia in demersurile lor de integrare.
  •  Sa contribuie prin diferite mijloace la formarea profesionala si vocationala a acestora.
  •  Sa sensibilizeze si sa informeze opinia publica romaneasca si internationala cu privire la situatia refugiatilor prin intermediul unor publicatii proprii, conferinte, seminarii, mese rotunde, etc.
  •  Sa organizeze activitati pentru tineret si alte categorii de varsta in vederea educarii si implicarii acestora in munca de voluntariat si sprijinirea refugiatilor si migrantilor.
  •  Sa dezvolte programe in parteneriat cu autoritatile statului, organizatii private, etc.
  •  Sa desfasoare activitati economice destinate finantarii interne a activitatilor, in conformitate cu prevederile legale.
  •  Sa desfasoare orice alta activitate care va fi in masura sa contribuie la indeplinirea scopului pentru care s-a infiintat, in concordanta cu legile in vigoare.

 

Asociatia isi propune prin urmarirea obiectivelor stabilite sa contribuie la dezvoltarea societatii civile, prin suportul acordat atat sectorului public, cat si celui privat.

Raport anual JRS